Het “gemak” van Osiris

Written by Tom Verhoeff on. Posted in TU Delft

Enige tijd geleden schreef ik al een blogje over een manier om Osiris wat efficienter te kunnen gebruiken, helaas heeft de TU hier tot op heden nog niets mee gedaan. Ondertussen spelen er ook een aantal andere problemen.

Aanmelden voor tentamens

In het oude Tentamen Aanmeld Systeem was het aanmelden voor tentamens eenvoudig. Bij het zoeken naar bijvoorbeeld 2e-jaars informatica volstond het om te zoeken naar de vakcode “IN2*” waarmee vrijwel alle 2e jaars informatica vakken direct tevoorschijn kwamen. Enige uitzonderingen hierop zijn de vakken met een afwijkende vakcode. Na de invoering van Osiris ging dus vrijwel iedereen ervan uit dat dit weer gewoon zo werken, helaas, niets blijkt minder waar te zijn. In Osiris is het alleen mogelijk om te zoeken op een volledige vakcode, in het geval van het 2e-jaarsvak optimalisering zou dat bijvoorbeeld “IN2805-A” zijn, een code die weinig studenten daadwerkelijk uit hun hoofd weten. Je kan natuurlijk beargumenteren dat het een kleine moeite is om eerst de volledige vakcode op te zoeken en je vervolgens op basis daarvan in te schrijven. Daarentegen kun je je ook afvragen hoe veel moeite het is om een systeem dat door steeds meer universiteiten gebruikt wordt te voorzien van een simpele zoekoptie die wildcards wel ondersteunt. Van een systeem dat dermate groot is en dermate veel kost mag toch verwacht worden dat er ook aan dit soort kleine dingen gedacht wordt die het gebruiksgemak aanzienlijk verhogen.

Tentamendata

Tijdens het inschrijfproces wordt, zoals je mag verwachten, de voorlopige datum en tijd van het tentamen vermeld. Helaas zijn deze na de inschrijving moeilijk meer terug te vinden, een collega student van mij heeft hier contact over gehad met ELS, maar daar wisten ze te melden dat de datum en tijd nog niet bekend waren. Toch opmerkelijk, aangezien deze tijdens het inschrijfproces wel te zien zijn. Uiteindelijk kwam er toch iemand met een oplossing, hier onder een korte uitleg:

Het opzoeken van tentamendata en tijden in Osiris

Beveiliging

Ook op het gebied van beveiliging heeft Osiris nog wat kwaaltjes. Het heeft lang geduurd voordat Osiris gebruik maakte van een verbinding over SSL, waardoor het lang mogelijk was om iemands verbinding met Osiris simpel “af te luisteren”. Daarnaast is het als student nog steeds niet mogelijk om fatsoenlijk uit te loggen. Als je keurig de uitlog-knop in Osiris gebruikt en daarna ook je SSO-sessie beindigt dan zou je verwachten dat je ook niet meer ingelogd bent binnen Osiris. Helaas is niets minder waar, als je op dat moment je browser niet afsluit en vervolgens een ander student laat inloggen op Blackboard dan kan hij op die manier, bijna zonder het zelf door te hebben, toegang krijgen tot jouw profiel in Osiris. Omdat de oude verbinding met Osiris nooit goed afgesloten is komt hij na het klikken op de Osiris link automatisch in het profiel van de vorige gebruiker terecht. Pas dus op als je Osiris op een gedeelte computer gebruikt en let er op dat je alle browservensters afsluit voor je de computer verlaat. Al met al is Osiris een systeem dat wel potentie heeft, maar op dit moment zijn er nog erg veel verbeterpunten. Aan een deel wordt gewerkt door de leverancier en aan een deel door de TU zelf. Het is in ieder geval te hopen dat dit soort problemen voor het begin van het nieuwe collegejaar opgelost zijn, maar het liefst natuurlijk nog veel sneller.

Tags: , ,

Trackback from your site.

Comments (2)

 • leipie

  |

  Hey!

  “Al met al is Osiris een systeem dat wel potentie heeft” Nou dat vind ik nog wat positief hoor, de enige feature die handig was tot nu toe, is dat vakken die binnen je programma gesuggereerd worden als je op de “zeer opvallende” (Not!) link Toets druk. Voor de rest is het huilen met de pet op: Alleen maar verlies van functionaliteit ten opzichte van de originele systemen…

  Wanneer mag ik er met mijn handen aan, om het te verbeteren? Ik had het al eens geopperd: “Wie pakt opentas weer op?” 😉

  Groetjes,

  leipie

  Reply

 • tomverhoeff

  |

  @Leipie: Het idee dat uiteindelijk een aantal systeem dat nu volledig los staat gekoppeld wordt is goed en ook vanuit het perspectief van de administratie heeft het systeem uiteindelijk veel voordelen.
  Op dit moment is het probleem gewoon dat de interface op dit moment vooral gebouwd lijkt te zijn op wat moet een student er allemaal mee kunnen en de “hoe” daar een beetje minder aandacht heeft gekregen.
  Als problemen als deze uiteindelijk verholpen zijn heeft het systeem nog steeds de potentie om een goed en gebruiksvriendelijk systeem te worden. Er moet echter nog veel gebeuren.
  Overigens heb ik al aan de TU voorgesteld dat wij als Eveoh gaan kijken of we ook voor Osiris een gedeeltelijke blackboard integratie kunnen implementeren zoals we dat ook met het roostersysteem gedaan hebben. Hier heb ik helaas tot op heden nog geen antwoord op gekregen.

  Reply

Leave a comment