Building smartphone applications at Night of the Nerds

Written by Tom Verhoeff on. Posted in MSP, WP7

Note for English readers: Yesterday I did a few sessions about Windows Phone/Smartphone app development at a Dutch event called Night of the Nerds focused on 14-18 year old secondary school students. This blogpost will introduce some resources to get them started. Because of the target audience this post is presented in Dutch. Gisteravond tijdens Night of the Nerds heb ik drie presentaties gegeven over het ontwikkelen van smartphone applicaties. Night of the Nerds is een evenement gericht op middelbare scholieren van 14-18 jaar oud met interesse in techniek. Het evenement is open voor alles en iedereen die het leuk vindt om met techniek bezig te zijn. Tijdens een clinic van 45 minuten heb ik kort de wereld van smartphones en apps geintroduceerd en aansluitend een demonstratie gegeven van het bouwen van een simpele twitter applicatie. Veel bezoekers reageerden enthousiast en wilden graag thuis aan de slag met het bouwen van een eigen app. In deze blogpost vinden jullie alle benodigde informatie om de eerste stappen te maken als app-ontwikkelaar. Voor geinterreseerden zijn de slides van gisteravond terug te vinden op SlideShare:
Verder heb ik de broncode van de voorbeeld-Twitterapplicatie ook online gezet. Zodra je de Windows Phone ontwikkeltools geinstalleerd hebt (zie de links verderop in deze post) kun je broncode downloaden en zelf gebruiken. Ik heb de code voorzien van commentaar met extra uitleg. De broncode is hier te downloaden. Tijdens de clinic gaf ik al aan dat het ontwikkelen van smartphone applicaties op de verschillende platformen (iPhone, Android, WP7) vergelijkbaar werkt, maar dat wel elk platform een andere taal en andere tools gebruikt. Zelf ben ik gespecialiseerd in Windows Phone development, maar verderop in deze post geef ik ook wat aanwijzingen om aan de slag te gaan met de andere platformen. In ieder geval heel veel succes met het bouwen van je eigen applicatie. Ik hoor het graag als je met je eigen project bezig bent of als je een probleem tegenkomt. Ik ben altijd te bereiken via Twitter, Facebook of de contact form van deze weblog.

Windows Phone 7

Een echte aanrader is de videoserie Windows Phone 7 for Absolute Beginners op Channel9. Dit is een collectie video’s die begint vanaf het allereerste begin, het installeren van de benodigde software en het gebruik van die software. Stap voor stap gaat het daarna van het bouwen van je eerste applicatie naar steeds een wat hoger niveau. Verder is er overal op internet meer informatie te vinden over het ontwikkelen voor Windows Phone 7, hierbij een kleine lijst met wat nuttige links om mee te beginnen:
 • WP7 App Hub, hier download je de tools en upload je eventueel je apps naar de marketplace. Ook is er veel lesmateriaal over WP7 te vinden
 • WP7 Developer tools, directe link naar de download
 • WP7 op MSDN, pagina op MSDN met informatie over WP7 development
 • Programming WP7 eBook, een volledig eBook van 1000 pagina’s waarin alle aspecten van WP7 development behandeld worden
 • WP7 Design & Interaction Guide, een uitgebreid document over het ontwerp van de verschillende onderdelen in de WP7 onderdelen en hoe je die in je eigen app zou kunnen toepassen
 • WP7 Photoshop Design Templates, een aantal Photoshop templates die helpen met het ontwerpen van WP7 apps in Photoshop
Als je met Windows Phone aan de slag gaat kun je verder de website wp7.nl volgen waar je op de hoogte gehouden wordt van al het nieuws rondom WP7. Zelf ben ik daar ook een van de editors.

Android

Op AndroidWorld.nl wordt op dit moment een 10-delige serie van tutorials over het ontwikkelen van Android applicaties geplaatst, elke week een nieuw artikel. De tutorials worden geschreven door Wouter Vegter, met wie ik heb samengewerkt voor de EHBO applicatie die ik gisteravond heb laten zien. In deel 1 van de serie wordt uitgelegd welke tools je nodig hebt en hoe je die installeert, in de artikelen die daarop volgen worden verschillende onderdelen van Android development geintroduceerd.

iPhone

Als je nog geen programmeerervaring hebt is het waarschijnlijk erg lastig om direct te beginnen met het ontwikkelen van een applicatie voor iPhone of iPad. De achterliggende programmeertaal is wat gecompliceerder en vereist meer kennis dan de talen die voor Android (Java) en Windows Phone (C#) gebruikt worden. Als je het toch wil proberen zou je om te beginnen kunnen kijken naar dit artikel op iPhoneclub.nl, daar worden links gegeven naar een paar goede websites met informatie over het bouwen van iPhone apps.  

Tags: , , ,

Trackback from your site.

Comments (3)

 • roland

  |

  Waar ik nou eigenlijk naar op zoek ben is iets van een ontwikkelomgeving waarmee je een app kan maken die op alle drie de platformen kan draaien. bestaat er zoiets denk je?

  Reply

 • Almay Lipstick

  |

  Pretty! This was an incredibly wonderful article. Many thanks
  for supplying this info.

  Reply

 • L&

  |

  Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow,
  just wanted to say great blog!

  Reply

Leave a comment